10 TIPS VOOR JE LOOPBAAN

 

Wikipedia: Een loopbaan of (Frans) carrière is de reeks van maatschappelijke posities die iemand achtereenvolgens inneemt (en ontwikkeling daarbinnen). Een loopbaan begint met het betreden van de arbeidsmarkt.

Hoe je carrière ook loopt, hoe je deze hebt ingericht, deze tips helpen je altijd. Je carrière is namelijk totdat je met pensioen gaat, dus aan de gang! Jij wilt toch ook zoveel mogelijk van het leven genieten en het beste uit je carrière halen?

Hier komen de tips, in willekeurige volgorde, waar je over na kan denken:

  1. Zorg voor een goede en gezonde balans tussen werk en privé. Soms is het moeilijk om je werk je werk te laten. Dingen die er spelen, werk dat nog niet af is, een deadline die steeds dichterbij komt, stukken ’s avonds nog even doornemen, het schema in het weekend maken. Werk kan je stress opleveren. Maar het leven is meer dan alleen werken. Het is dan ook belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Echt als je de juiste balans vindt, ervaar je meer geluk in het leven.
  2.  Stop nooit met leren. Door je leergierig op te stellen kan je jezelf ontwikkelen. Misschien wil je nog een opleiding volgen, je verdiepen in je vak, kan je leren van andere mensen met meer ervaring of kan je juist je kennis overbrengen op de nieuwe generatie. Je zal zien dat dit bijdraagt aan je ontwikkeling, maar zeker ook aan je zelfvertrouwen.
  3. Doe werk waar je plezier in hebt. Het grootste deel van je leven breng je op je werk door. Hoe vervelend is het dan niet als je in een baan terecht bent gekomen waar je het niet naar je zin hebt, een werk dat niet bij je past. Als je het niet naar je zin hebt op je werk is dit van invloed op je werk en op je privéleven. Als dit je overkomt, ga op zoek naar aanpassing van je functie, je baan. Lukt dit niet bij je huidige werkgever, ga dan om je heen kijken of je misschien iets anders kan vinden.
  4. Doe het samen. Samen iets bereiken geeft extra voldoening. Zorg ervoor dat je een maatje vindt waarmee je kan sparren, je ideeën kan bespreken en die een stok voor je achter de deur kan zijn. Dit kan op een collega op werk zijn of iemand die je vertrouwd en die je verder kan helpen. Natuurlijk heb je je eigen verantwoordelijkheid, maar hoe fijn is het om daar af en toe over te kunnen hebben. Het zorgt ervoor dat je weer in een positieve flow komt.
  5. Leer nee zeggen. Natuurlijk wil je een goede indruk van jezelf achterlaten. Daardoor kan het zijn dat je sneller extra werk of klussen aanneemt. Doe dit alleen als je het extra werk ook aankunt, als je tijd hebt om het extra werk ook naar je eigen maatstaven kan afleveren. Het is toch kwaliteit wat je wilt leveren. Krijg je teveel werk dan levert dit je stress en ook nog minder goede resultaten op. Dus: zeg alleen ja als je het kan waarmaken.
  6. Werk niet alleen voor het geld. Geld verdienen is heel belangrijk, geld heb je nodig in het leven. Maar als je je werk alleen voor het geld doet, maakt dit je niet gelukkig. Als dit zo is ga op zoek naar een functie die je leuk vindt, waar je energie van krijgt. Je zal zien dat dit doorwerkt in je privéleven, je gaat je gelukkiger en zeker ook lekkerder voelen.
  7. Ben actief naast je werk. Als je moe bent na het werk, dan kan het moeilijk zijn om jezelf te motiveren om iets anders te gaan doen dan op de bank hangen. Alleen daar knap je over het algemeen niet van op. Probeer jezelf te motiveren om goed voor jezelf te zorgen, zorg voor gezonde maaltijden en ga sporten of in ieder geval even naar buiten een frisse neus halen. Spreek eens af met vrienden, probeer te gaan genieten. Je zal zien dat je de negatieve spiraal doorbreekt.
  8. Zorg voor jezelf. Het is belangrijk om gezond te blijven, natuurlijk heb je dit niet helemaal in de hand, maar je kan wel zelf een goede bijdrage hieraan leveren. Het kan zijn dat je werk ervoor zorgt dat je gestrest bent of zelfs dat je er ziek van wordt. Het is dan belangrijk om te kijken of je niet beter kan gaan omkijken naar een andere baan. Zorg voor een goede balans tussen werk, ontspanning, slaap, goed eten en bewegen.
  9. Kijk wat minder op je telefoon. Voordat je het weet heb je de hele tijdlijn van Facebook, LinkedIn, Instagram, je email gecheckt en nog een keer gekeken of je nog iets gemist hebt. Naast dat het kijken op je telefoon of laptop van invloed is op je slaap, is het ook fijn om te zien wat er eigenlijk om je heen gebeurt.
  10. En als laatste: geniet van het leven. Hoe vaak gebeurt het niet dat je zo geconcentreerd bent op je werk, het afmaken van de klus, het halen van de target of deadline, dat je vergeet dat er meer in het leven is dan alleen het werk. Hoe fijn is het niet om zomaar eens een dagje vrij te nemen, om iets te doen waar je zin in hebt of om juist niets te doen. Zorg ervoor dat jij geen stuwmeer van verlofuren opbouwt. Vrije dagen zijn er juist voor om even bij te tanken zodat je er weer met frisse moed tegenaan kan.

Heel veel succes! Heb je vragen of kan ik je ergens mee helpen? Boek dan een gratis coachsessie!

Spreek je snel! Ilona

Laat mij je helpen om jouw volgende stap te zetten. Ik bied een gratis online coachgesprek van een 20 minuten aan. Om mijzelf goed te kunnen voorbereiden op het gesprek met jou, wil ik wel van jou weten wat je vraag is. Meld je aan via deze link met je vraag. Ik stuur jou een uitnodiging voor een half uur gratis online coachgesprek.

Nog nooit met een coach gesproken? Ook dan is dit een goed moment om te kijken wat een coach voor jou kan betekenen. Dus meld je aan voor een gratis online gesprek.

Kan je wel wat hulp gebruiken met het zetten van jouw stappen?  

Als loopbaancoach kan ik je ook helpen om op een andere manier tegen je gedachten aan te kijken. Meer weten? Neem dan vrijblijvend eens contact met mij op.

Meer informatie? 

Heb je het gevoel dat je gevangen zit in een keuze die je lang geleden hebt gemaakt? Download dan het E-book met de 3 gouden tips