5 GOUDEN TIPS OM HET VAKANTIEGEVOEL VAST TE HOUDEN

Hoewel je, volgens neurowetenschapper Erik Scherder, niet van een weekje niksen ontstresst, heb je wel het gevoel als je van vakantie terugkomt dat je er weer tegenaan kan! Vaak is dit gevoel binnen een week, soms al een dag, weer weg. Vooral als straks de scholen en de clubjes weer starten, je agenda weer volstroomt met afspraken.

Hoe kan je hiermee omgaan? Het omgaan met stress van alledag, dit zijn de tips voor jou! Samengesteld door Dr. Erik Scherder en Dr. Waoe!

1. Muziek
Muziek is het wondermiddel. Muziek ontspant, inspireert en regenereert. Deze playlist wordt gezien als meest ontspannend voor je brein. Niet alleen luisteren naar muziek, maar ook zelf een muziekinstrument bespelen helpt je! Dus als je altijd al eens een instrument had willen bespelen, nu is het moment.

2. Bewegen
Nog een wondermiddel voor je brein. Lichaamsbeweging houdt niet alleen je lijf maar ook je brein in conditie. Dat blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Je brein heeft profijt van beweging en daarmee ook je gezondheid. Als je meer beweegt verklein je zelfs het risico op het ontwikkelen van dementie.

3. Leer
Nieuwe dingen leren is de remedie. Niet stil blijven zitten wanneer je mentaal vermoeid bent, maar juist uitdagingen opzoeken. Het klinkt lastig, maar het resultaat is het waard.

4. Slaap
Iets moeilijker met dit warme weer, maar er is ondertussen veel bekend over het effect van slaap. Dus slaap genoeg, doe het op tijd en slaap goed!

5. Stop met multitasken
We denken dat we wel van alles tegelijk kunnen, maar het is niet goed voor je. Het bevordert zelfs stress. Probeer in je planning dus vooral zoveel mogelijk taken één voor één op te pakken, dan hou je je hoofd tevreden. Of in elk geval fit genoeg om al dat werk überhaupt te kunnen uitvoeren.

Want onthoud de woorden van Wawoe:
“Stress is het verschil tussen wat je wil en wat je kan.”

Zet dus gerust je favoriete muziek aan tijdens je werk, gewoon met een koptelefoon om je collega’s niet te storen. Ga naar de sportschool of maak een flinke wandeling in de buurt. Start eindelijk met gitaarlessen en vergeet strakjes je avondwekker niet!

Wil je meer achtergrond informatie, lees dan mijn bron: Omgaan met stress

Ilona Weggeman

Loopbaancoach