COMPLIMENTEN GEVEN

Donderdag is het zover, 1 maart is het Nationale Complimentendag. “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden” William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910).

Het gebrek aan waardering heeft verstrekkende gevolgen. Door niet gewaardeerd te worden stoppen vrijwilligers met hun vrijwilligerswerk, nemen werknemers ontslag. En jij? Wat gebeurt er met jou als je niet gewaardeerd wordt?

Ik weet het wel, in mijn vorige baan was een complimentje geven en gewaardeerd worden niet iets dat tot de cultuur van de organisatie hoorde. Het niet gewaardeerd worden had bij mij verstrekkende gevolgen. Ik voelde mij niet gezien en daardoor had ik het ook niet naar mijn zin in die baan. Ik hoor dus bij die groep die ontslag neemt bij gebrek aan waardering. En niet alleen op mijn werk, ook in het gezin. Vaak ligt de aandacht op dingen die niet goed gaan, dan een complimentje geven als het wel goed gaat. Het blijkt dat het geven van een complimentje niet echt in onze aard zit.

Hoe fijn is het om een complimentje te krijgen als iets goed gaat! Net zo fijn dat is voor de ander om een complimentje van jou te krijgen. Met een dag extra aandacht voor complimentjes ben ik er natuurlijk niet, maar wat extra aandacht helpt!

Waar draait het bij de Nationale Complimentendag om? Het draait om oprechte (persoonlijke) aandacht en om uitgesproken waardering. Aandacht en waardering raken mensen, jou en mij.

Een compliment? Het is een kleine moeite!

Ik wil zelf graag gewaardeerd worden en ik meen dat dit voor iedereen geldt. Laten we wat meer aandacht hebben voor het goede, het mooie, het fijne in het leven. Een compliment is zo gemaakt en je doet daarmee heel veel goeds.

Aan wie geef jij een complimentje?

Ilona Weggeman

Loopbaancoach