DE KRACHT VAN DOELEN STELLEN

 

Ik schrijf wel vaker over het houden van focus en hoe belangrijk focus is om je doel te kunnen halen. Nu betrap ik mijzelf erop dat ik het ene moment super gefocust bezig kan zijn, mijn pad en mijn doel voor ogen. Maar het volgende moment lijkt het er op dat ik mijn aandacht niet kan houden bij de dingen die ik moet doen. Ik verlies mij dan in taken, die ook echt wel moeten gebeuren, maar die  geen prioriteit hebben op dit moment. Doe ik wel het goede, ben ik wel op de goede weg bezig.  Ik merk dat als ik op mijn vakgebied bezig ben, ik dan in mijn kracht kom te staan. Dan ga ik vol goede moed mijn pad op.

Wat is de kracht van het stellen van doelen? Als je jezelf een doel stelt geeft het je focus, energie, motivatie, zingeving, en je weet waar je naar toe werkt. Maar hoe pak je dit aan? En hoe zorg je ervoor dat het stellen van doelen en het houden van focus mij maar ook jou gaat helpen?

Wat gebeurt er als je jezelf een doel stelt?

 • Focus helpt je om te beslissen of de actie op dit moment handig is, helpt de actie jou om je doel te bereiken? Je gaat onderscheid maken tussen helpende acties en acties die je eigenlijk op een dwaalspoor zetten.
 • Energie: als je een doel voor ogen hebt geeft je energie om dingen te gaan oppakken of juist aanpakken.
 • Motivatie: het werken aan een doel en natuurlijk het bereiken van je doel geeft je een oppepper, dat heb je toch maar mooi bereikt.
 • Zingeving: het werken aan jouw doel helpt mee aan jouw eigenwaarde, het geeft je ook richting.
 • Waar werk jij naar toe: als je weet wat je wilt, wat je wilt bereiken kan je dit ook uitdragen, erover vertellen en andere enthousiasmeren. Ook anderen weten welk pad jij aan het bewandelen bent en kunnen je misschien wel helpen om je doel te bereiken.

En dan? Je hebt je doel gesteld, je gaat met goede moed aan de gang en hoe houd je dan je focus of wel je concentratie. Dat is dus iets waar ik tegenaan kan lopen. Hoe pak je je focus houden aan en hoe haal je je doel?

 1. Opgeruimde werkplek

Ik merk dat als ik mijn focus verlies het ook langzaam een zooitje gaat worden in mijn werkkamer. Overal liggen stapeltjes waar ik nog iets mee moet. En heel raar, mijn structuur raak ik kwijt. Dus: ruim je werkplek op! Kopjes in de vaatwasser, papieren opgeruimd, alleen op je bureau wat je echt nodig hebt: je computer, een schrijfblok, een pen en een kop thee.

 1. Bepaal je doel

Het hebben van een doel maakt je pad zichtbaar. Zoals ik net al schreef kan je dan makkelijker bepalen wat belangrijk voor jou en je doel is. Als je doel te groot is, deel hem op in haalbare stappen. Van een doel voor over 5 jaar, naar 3 jaar, naar 1 jaar. Je jaardoel kan je opdelen in kleinere stappen. Als iets te groot is, is het wel heel moeilijk om je doel te bereiken. De tussenstappen maken het haalbaar.

 1. Maak een prioriteitenlijst

Als je weet wat je moet doen kan je jezelf focussen. Het eerste wat ik deze week deed was een lijst maken met actiepunten die deze week gedaan moeten worden en een lijst van dingen die deze maand moeten gebeuren. Dit helpt om te ordenen en structuur aan te brengen. Ook is het heel fijn om de taken die je hebt gedaan af te vinken.

 1. Ontspan op tijd

Als je achter elkaar aan de gang gaat is het belangrijk om tijdig een pauze in te stellen. Pak even een nieuwe kop thee, zorg ervoor dat je even opstaat. Doe dit zeker elk half uur. Het helpt ook om je concentratie vast te houden.

 1. Voorkom afleiding

Herken jouw afleidingsmomenten, is dat je telefoon, social media of je email? Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe snel gebeurt het niet dat je zo een uur achter Facebook zit? Probeer je afleidingsmoment in te plannen. Geef jezelf tijd om bijvoorbeeld je mail te checken. Bij mij werkt het om de meldingen uit te zetten en zelf vaste momenten te plannen waarin ik mijn mail check en gelijk kijk of ik daar iets mee moet.

 1. Maak je taken niet te groot

Als je je taken niet zo groot maakt, kan je geregeld taken afstrepen van je lijstje. Dan merk je dat je opschiet en haal je eer uit je werk. Het is namelijk dat als je je taak te groot maakt, dit je druk oplevert, en met druk is het moeilijker om je focus vast te houden.

 1. Gebruik de Pomodoro-techniek

Dit is een techniek om je focus vast te houden, hij bestaat uit vijf stappen. Wat je nodig hebt is je takenlijst en een kookwekker.

 1. Besluit welke taak je gaat doen
 2. Stel de kookwekker in op 25 minuten
 3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat
 4. Neem een korte pauze
 5. Elke vierde “pomodoros” neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten.
 6. Inspanning en ontspanning

Dit is eigenlijk de vijfde stap van punt 7. Je kan niet de hele tijd geconcentreerd bezig zijn. Even ontspannen zorgt ervoor dat je nieuwe inzichten krijgt en dat je inspiratie opdoet. Ga echt even naar buiten in de lunchpauze, het gaat je helpen.

 1. Uitgerust aan het werk

Geconcentreerd en gefocust werken gaat niet als je niet goed geslapen hebt. Zorg dan ook voor voldoende nachtrust. Natuurlijk is het fijn om de taak die nog op je wacht ’s avonds af te maken, maar het is beter voor je om dan naar de sportschool te gaan of je rondje te gaan hardlopen. Dit werkt beter voor jou, je geluksgevoel en je slaapt er goed op.

 1. Rustige werkomgeving

Creëer voor jezelf een omgeving waarin jij het beste tot je recht komt. Bij mij werkt het als ik een afspeellijst van Spotify opzet, meestal neem ik de easy monday lijst. Hij speelt zachtjes op de achtergrond maar helpt mij wel om mijn focus vast te houden. Je kan ook altijd oordopjes indoen, vind iets dat jouw helpt.

Succes en ga voor jouw doel!

Bron: carriere.nu

Zoek jij ook een stok achter de deur? Kan je wel wat hulp gebruiken met het zetten van jouw stappen?  

Als loopbaancoach kan ik je ook helpen om op een andere manier tegen je gedachten aan te kijken. Meer weten? Neem dan vrijblijvend eens contact met mij op.

Plan een gratis kennismakingsgesprek met mij en zet je eerste stap. Meer informatie? https://jevolgendestap.nl/individuele-coaching/

Liefs, Ilona

Loopbaancoach

Interesse in een workshop of training? https://jevolgendestap.nl/agenda/

Heb je het gevoel dat je gevangen zit in een keuze die je lang geleden hebt gemaakt? Download dan het E-book met de 3 gouden tips https://jevolgendestap.nl/download-e-book/