Het vinden van een nieuwe baan: Leeftijd

Het vinden van een baan kan ook in deze tijd een uitdaging zijn, vooral als je de 50 jaar gepasseerd bent.

Tijdens mijn loopbaantrajecten krijg ik vaak te horen: wie wil mij nog hebben, ik ben al ….

We hebben het over stereotypen en vooroordelen, niet alleen van de werkgevers maar ook van de sollicitant. Zoals: wie zit er op mij te wachten, op mijn leeftijd kom ik toch niet meer aan de bak. Tijdens mijn gesprekken zeg ik ook: het zal niet gemakkelijk zijn maar het is ook niet onmogelijk.

In mijn blogs zal ik steeds een onderwerp bespreken, deze keer leeftijd. Tips om te laten zien dat jij nog steeds meedoet.

  1. Leven-lang leren. Laat zien dat je betrokken bent en dat je werk maakt van je professionele ontwikkeling. Wees op de hoogte van de trends in jouw vakgebied, ga op onderzoek uit en verwerf nieuwe vaardigheden. Door leven-lang leren laat je zien dat leeftijd geen belemmering vormt voor het leren een aangaan van nieuwe uitdagingen.
  2. Kijk eens kritisch naar je CV. Je hebt ondertussen veel ervaring opgedaan. Focus op de vaardigheden die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Pas je CV dus aan op de functie-eisen en vaardigheden. Laat zien waar je deze hebt ingezet bij je eerdere werkgever(s). Let ook op de cursussen en trainingen die je in het verleden hebt gevolgd: een training in Word Perfect kan je beter niet meer vermelden. Ook informatie als je burgerlijke stand hoeft niet meer
  3. Zet je netwerk in. Netwerken is voor iedere werkzoekende een goed hulpmiddel in je zoektocht en voor de ervaren professionals kan dit nog effectiever zijn. Maak gebruik van je connecties en zoek naar mogelijkheden om je netwerk verder uit te breiden (bijvoorbeeld via LinkedIn). Door te netwerken kan je via gesprekken je professionaliteit, je ervaring, je werkethiek en betrouwbaarheid laten doorschemeren.
  4. Presenteer jezelf tijdens de (sollicitatie)gesprekken. Toon tijdens de gesprekken je enthousiasme en je energie. Wees zelfverzekerd als het gaat om je vaardigheden, je prestaties tijdens je carrière. Laat zien wie jij bent, wat jouw toegevoegde waarde is als werknemer.

Leeftijd mag geen belemmering zijn om je carrièredoel na te streven. Leeftijdsdiscriminatie kan een uitdaging zijn, deze kan je weerleggen door je vaardigheden, je ervaring en je bereidheid om te leren aan te tonen. Door proactief stappen te nemen, kan je als ervaren professional deuren openen. Wees positief, proactief en zelfverzekerd. Je hebt je vaardigheden in het verleden al aangetoond, dit is een meerwaarde. Je schat aan ervaring is een aanwinst waar organisaties gebruik van kunnen maken om hun teams te versterken, om groei en innovatie te bevorderen.

Laat een reactie achter