Het vinden van een nieuwe baan: Netwerken

Het vinden van een baan kan ook in deze tijd een uitdaging zijn, vooral als je de 50 jaar gepasseerd bent.

Tijdens mijn loopbaantrajecten krijg ik vaak te horen: wie wil mij nog hebben, ik ben al ….

We hebben het over stereotypen en vooroordelen, niet alleen van de werkgevers maar ook van de sollicitant. Zoals: wie zit er op mij te wachten, op mijn leeftijd kom ik toch niet meer aan de bak. Tijdens mijn gesprekken zeg ik ook: het zal niet gemakkelijk zijn maar het is ook niet onmogelijk.

In mijn blogs zal ik steeds een onderwerp bespreken, deze keer netwerken. Tips om te laten zien dat jij nog steeds meedoet.

Netwerken is een waardevol hulpmiddel voor werkzoekenden van alle leeftijden. Voor oudere werkzoekenden kan netwerken bijzonder effectief zijn. Het benutten van je bestaande netwerken en het opbouwen van nieuwe netwerken kunnen je kansen op het vinden van een nieuwe baan verbeteren. Tips om effectief te netwerken.

  1. Breng je bestaande netwerk in kaart. Begin met je voormalige collega’s, vrienden, familieleden, alumni van je school of universiteit, zelfs mensen in je omgeving. Je zal verrast zijn hoeveel mensen je al kent die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een nieuwe baan.
  2. Geef duidelijk aan waarom je dit netwerkgesprek wilt doen. Wanneer je contact opneemt met mensen uit je netwerk vertel hen dan dat je opzoek bent naar een baan, wat voor soort functie. Vraag hen om advies en of zij iets weten.
  3. Gebruik social media. LinkedIn is een goed hulpmiddel om te netwerken. Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel up to date is en start om bestaande en nieuwe contacten te leggen. Sluit je aan bij relevante groepen en neem deel aan discussies om je zichtbaarheid te vergroten.
  4. Bezoek netwerkevenementen. Zoek naar evenementen en carrière beurzen in je omgeving. Deze evenementen bieden je de mogelijkheid om persoonlijk te netwerken en potentiële werkgevers en ander professionals te ontmoeten.
  5. Wees behulpzaam en geef waarde. Netwerken draait niet alleen om het vragen om hulp, maar ook om het bieden van waarden aan anderen. Wees bereid om je kennis, ervaring en/of contacten te delen met anderen in je netwerk. Zo bouw je een positieve reputatie op en zijn mensen eerder bereid om je te helpen.
  6. Het is belangrijk om de relaties in je netwerk te onderhouden. Bedank de mensen die je hebben geholpen of met wie je hebt gesproken voor hun tijd en inzet en blijf op de hoogte van hun activiteiten.
  7. Het vinden van werk kan tijd kosten, wees geduldig en blijf volharden. De aanhoudende inspanning zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen.
  8. Overweeg om een mentor te zoeken in jouw vakgebied. Een mentor kan je waardevol advies geven, je begeleiden en je helpen je netwerk uit te breiden.

Netwerken is een krachtig instrument dat de (oudere) werkzoekende kan gebruiken om je kansen op het vinden van werk te vergroten. Door gebruik te maken van je bestaande netwerken, social media en het bijwonen van netwerkevenementen kan je nieuwe professionele contacten opbouwen en nieuwe kansen creëren. Het investeren in je relaties zal je helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

Laat een reactie achter