Het vinden van een nieuwe baan: omgaan met afwijzing

Het vinden van een baan kan ook in deze tijd een uitdaging zijn, vooral als je de 50 jaar gepasseerd bent.

Tijdens mijn loopbaantrajecten krijg ik vaak te horen: wie wil mij nog hebben, ik ben al ….

We hebben het over stereotypen en vooroordelen, niet alleen van de werkgevers maar ook van de sollicitant. Zoals: wie zit er op mij te wachten, op mijn leeftijd kom ik toch niet meer aan de bak. Tijdens mijn gesprekken zeg ik ook: het zal niet gemakkelijk zijn maar het is ook niet onmogelijk.

In mijn blogs zal ik steeds een onderwerp bespreken, deze keer omgaan met een afwijzing. Tips om te laten zien dat jij nog steeds meedoet.

Het omgaan met een afwijzing tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan is een uitdaging voor jezelf. Het is belangrijk om je positieve houding te houden en gemotiveerd te blijven. Enkele ondersteunde tips om om te gaan met afwijzingen.

  1. Het is belangrijk om afwijzingen niet op te vatten als een persoonlijke afwijzing. Jij doet er nog steeds toe! Werkgevers hebben vaak meerdere sollicitanten en er zijn verschillende redenen waarom iemand niet wordt uitgekozen voor een vervolggesprek. Deze beslissing heeft te maken met specifieke behoefte van de organisatie en niet met jouw als persoon.
  2. Probeer elke afwijzing te zien als een leermogelijkheid. Vraag als het mogelijk is om feedback en gebruik deze informatie voor je volgende sollicitatie. Reflecteer op je sterke punten en kijk waar jij nog kan groeien.
  3. Het is normaal om teleurgesteld te zijn na een afwijzing, maar probeer een positieve instelling te houden. Geef jezelf de tijd om te herstellen en ga dan met hernieuwde motivatie verder met je zoektocht naar een baan.
  4. Praat met vrienden, familieleden of een loopbaancoach over je gevoelens en ervaringen. Je netwerk kan je aanmoedigen en je helpen om positief te blijven, zelfs in moeilijke tijden.
  5. Richt je aandacht op je sterke punten, vaardigheden en prestaties. Het benadrukken van je successen kan je zelfvertrouwen vergroten en je helpen om met meer vertrouwen te solliciteren.
  6. Als je veel afwijzingen krijgt in een specifieke branche of functie, overweeg dan om je zoekgebied uit te breiden naar andere functies of sectoren die je interesseren, Flexibiliteit kan nieuwe kansen creëren.
  7. Blijf gefocust op je doelen en laat je niet ontmoedigen door tijdelijke tegenslagen. Herinner jezelf eraan waarom je een bepaalde carrière nastreeft en laat dit je drijfveer zijn om door te gaan.
  8. Blijf niet stilzitten na een afwijzing. Blijf actief solliciteren, netwerken en jezelf ontwikkelen door cursussen of vrijwilligerswerk. Dit toont je vastberadenheid en je toewijding aan potentiële werkgevers.
  9. Zoek een gezonde balans tussen actief zoeken naar een baan en tijd voor jezelf. Neem af en toe pauzes om te ontspannen, te herstellen en je energie te vernieuwen.
  10. Houd in gedachten dat afwijzingen een normaal onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het juiste aanbod en functie zal uiteindelijk komen als je volhoudt en blijft werken aan je doelen.

Het omgaan met afwijzingen tijdens het zoekproces naar een baan kan uitdagend zijn, maar het is belangrijk om een positieve houding te houden en gemotiveerd te blijven. Zie elke afwijzing als een leermogelijkheid, blijf gefocust op je sterke punten en doelen. Bouw een ondersteunend netwerk op om je te motiveren. Wees flexibel in je zoektocht naar een baan. Blijf actief en productief maar vergeet niet om tijd te nemen voor zelfzorg. Onthoud dat afwijzingen tijdelijk zijn en dat het juiste aanbod uiteindelijk zal komen als je doorzet, trouw blijft aan jezelf en blijft werken aan je doelen.

Laat een reactie achter