Het vinden van een nieuwe baan: Overdraagbare vaardigheden

Het vinden van een baan kan ook in deze tijd een uitdaging zijn, vooral als je de 50 jaar gepasseerd bent.

Tijdens mijn loopbaantrajecten krijg ik vaak te horen: wie wil mij nog hebben, ik ben al ….

We hebben het over stereotypen en vooroordelen, niet alleen van de werkgevers maar ook van de sollicitant. Zoals: wie zit er op mij te wachten, op mijn leeftijd kom ik toch niet meer aan de bak. Tijdens mijn gesprekken zeg ik ook: het zal niet gemakkelijk zijn maar het is ook niet onmogelijk.

In mijn blogs zal ik steeds een onderwerp bespreken, deze keer overdraagbare vaardigheden. Tips om te laten zien dat jij nog steeds meedoet.

In een veranderende arbeidsmarkt is het cruciaal voor werkzoekenden om zich aan te passen, nieuwe uitdagingen te kunnen aangaan en nieuwe kansen te zien. Het benadrukken van overdraagbare vaardigheden en ervaringen is een waardevolle strategie om jezelf te profileren als een professional die een aanwinst is voor verschillende functies en organisaties.

Wat zijn overdraagbare vaardigheden?

Dit zijn vaardigheden maar ook capaciteiten en ervaringen die relevant en toepasbaar zijn in verschillende werksituaties, functies en organisaties. Deze vaardigheden zijn niet voor één specifiek vakgebied, functie of context, maar kunnen in verschillende functies en organisaties ingezet worden.

Het benadrukken van deze vaardigheden is belangrijk bij het vinden van een nieuwe baan.

 1. Het aantonen van overdraagbare vaardigheden vergroot je kans. Werkgevers zijn vaak op zoek naar kandidaten die zich snel kunnen aanpassen aan een nieuwe omgeving met nieuwe uitdagingen. Het aantonen van je vaardigheden en ervaring laat zien dat je in staat bent om waarde toe te voegen aan de functie.
 2. Flexibiliteit en veerkracht. Overdraagbare vaardigheden zorgen ervoor dat je gemakkelijker in staat bent om van de ene functie naar de ander functie over te stappen. Dit vergroot je je veerkracht en maakt dat je in staat bent om je aan te passen aan veranderende omstandigheden.
 3. Het benadrukken van overdraagbare vaardigheden maakt je aantrekkelijker voor werkgevers, vooral die werkgevers die een veelzijdige functie aanbieden.
 4. Interdisciplinaire teams. Het hebben van overdraagbare vaardigheden maakt je een aanwinst voor interdisciplinaire teams. Je kan hierdoor je bijdrage leveren aan verschillende aspecten van een project waardoor je een waardevolle teamplayer bent.
 5. Toekomstbestendig. De arbeidsmarkt is voortdurend aan het veranderen. Beroepen veranderen of verdwijnen. Overdraagbare vaardigheden stellen je in staat om met deze veranderingen om te gaan en je carrière toekomstbestendig te houden.

Voorbeelden van overdraagbare vaardigheden:

 • Communicatievaardigheden, schriftelijk en mondeling
 • Probleemoplossende vaardigheden, hoe pak jij problemen aan
 • Organisatorische vaardigheden, hoe pak jij het werk aan, denk aan timemanagement, het halen van deadlines, bepalen van korte termijn en lange termijn doelstellingen
 • Klantengerichtheid, service of verkoopvaardigheden
 • Creatief denken
 • Onderzoeksvaardigheden zoals informatieverzameling en analytische vaardigheden
 • Inzicht in details
 • Communicatie, onderhandelings- en overtuigingskracht
 • Staan voor groepen, geven van presentaties, je houding tijdens vergaderingen

Hoe ga je met anderen om, hoe werk jij met anderen?

 • Gevoeligheid voor anderen
 • Luistervaardigheid
 • Conflicthantering
 • Motiveren van medewerkers, collega’s
 • Samenwerking met collega’s, werken in teams
 • Respect
 • Omgaan met hiërarchie

Het benadrukken van overdraagbare vaardigheden en ervaringen is een slimme strategie. Door deze vaardigheden te benoemen stelt je in staat om de veelzijdigheid aan te tonen, je kansen te vergroten en je waarde als werknemer te verhogen. De kracht van overdraagbare vaardigheden ligt in het vermogen dat je hebt ontwikkeld om je aan te passen, te groeien waardoor je nu uitblinkt. Door je unieke combinatie van vaardigheden te benoemen, te benutten en te omarmen kan jij laten zien dat  je waardevolle werknemer bent!

Laat een reactie achter