Het vinden van een nieuwe baan: sollicitatiegesprek

Het vinden van een baan kan ook in deze tijd een uitdaging zijn, vooral als je de 50 jaar gepasseerd bent.

Tijdens mijn loopbaantrajecten krijg ik vaak te horen: wie wil mij nog hebben, ik ben al ….

We hebben het over stereotypen en vooroordelen, niet alleen van de werkgevers maar ook van de sollicitant. Zoals: wie zit er op mij te wachten, op mijn leeftijd kom ik toch niet meer aan de bak. Tijdens mijn gesprekken zeg ik ook: het zal niet gemakkelijk zijn maar het is ook niet onmogelijk.

In mijn blogs zal ik steeds een onderwerp bespreken, deze keer het sollicitatiegesprek. We hebben het nu over het sollicitatiegesprek, het kan natuurlijk ook gaan over het netwerkgesprek. Tips om te laten zien dat jij nog steeds meedoet.

Het is cruciaal om te laten zien in een gesprek dat jij een positief ingestelde vrouw bent en nog vol energie en passie zit. Hoe ga je dit doen?

  1. Oefenen. Bedenk alvast de antwoorden op veel gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Bedenk situaties waarbij je je antwoorden kan illustreren. Dit zal je helpen om zelfverzekerd en goed voorbereid over te komen.
  2. Geef beknopte en tot he point antwoorden. Vermijd te veel details over vroegere werkervaringen en richt je op recente prestaties die voor deze functie relevant zijn.
  3. Toon oprechte interesse en enthousiasme in het bedrijf en voor de functie. Laat je energie en passie voor het werk zien, leeftijd wordt onbelangrijker in vergelijking met je motivatie en enthousiasme.
  4. Let op je lichaamstaal. Zorg voor een zelfverzekerde houding, maak oogcontact en glimlach. Positieve lichaamstaal straat professionaliteit en optimisme uit.
  5. Laat zien dat je open staat voor een nieuwe uitdaging en dat je bereid bent om te leren en jezelf te ontwikkelen. Het benadrukken van je aanpassingsvermogen laat werkgevers zien dat je leeftijd je vermogen om te groeien niet beïnvloed.
  6. Vermijd teveel praten over leeftijd. Hoewel je leeftijd gerelateerde vragen niet hoeft te vermijden als ze aan de orde zijn, is het belangrijk om de nadruk te leggen op je ervaring, je vaardigheden en je prestaties in plaats van je leeftijd.
  7. Benadruk je ervaring en de waarde die jij kan brengen door de ervaring die je meebrengt. Laat zien hoe jouw ervaring een voordeel is voor de organisatie.
  8. Wees actief betrokken bij het gesprek, stel vragen over het bedrijf, de functie en de bedrijfscultuur. Kijk eerst even op de website van de organisatie zodat je zeker weet dat je het antwoord niet kon vinden op de site. Het stellen van vragen toont je interesse en betrokkenheid aan.
  9. Wees oprecht en authentiek in je antwoorden. Dit wordt gewaardeerd.
  10. Sluit het gesprek goed af, geef aan dat je het een fijn gesprek vond.

Om werkgevers te laten zien dat jij de juiste kandidaat bent, dat zij zich geen zorgen hoeven te maken over je leeftijd, is het belangrijk om energieke en positief te zijn tijdens het gesprek. Overtuig ze dat jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Wees enthousiast en toon je bereidheid om te leren, benadruk je ervaring en wees oprecht in je antwoorden. Je positieve houding en je energie zal je onderscheiden als juiste kandidaat ongeacht je leeftijd. Met de juiste presentatie maak je een blijvende indruk tijdens het sollicitatiegesprek.

Laat een reactie achter