Het vinden van een nieuwe baan: Updaten van je CV

Het vinden van een baan kan ook in deze tijd een uitdaging zijn, vooral als je de 50 jaar gepasseerd bent.

Tijdens mijn loopbaantrajecten krijg ik vaak te horen: wie wil mij nog hebben, ik ben al ….

We hebben het over stereotypen en vooroordelen, niet alleen van de werkgevers maar ook van de sollicitant. Zoals: wie zit er op mij te wachten, op mijn leeftijd kom ik toch niet meer aan de bak. Tijdens mijn gesprekken zeg ik ook: het zal niet gemakkelijk zijn maar het is ook niet onmogelijk.

In mijn blogs zal ik steeds een onderwerp bespreken, deze keer CV. Tips om te laten zien dat jij nog steeds meedoet.

Het updaten van je CV is een essentiële stap bij het vinden van een nieuwe baan. Vooral als je wilt laten zien dat je vaardigheden en ervaring relevant en waardevol zijn, ongeacht je leeftijd. Wat kan je doen om vooroordelen te vermijden?

 1. Gebruik een modern en eenvoudig sjabloon voor je CV. Kies voor een strak en eigentijds CV ontwerp voor de juiste uitstraling.
 2. Schrijf je CV in actiegerichte taal, zoals bereikt, gecoördineerd, geïmplementeerd. Hierdoor wordt de nadruk gelegd op je professionele prestaties.
 3. Leg de nadruk op je recente prestaties en vaardigheden. Begin je CV met een beknopte samenvatting die relevant zijn voor de functie waarop je reageert. Hierdoor wordt de aandacht getrokken naar je meest actuele en toepasbare ervaringen en vaardigheden.
 4. Beperk het vermelden van vroegere carrière details. Om je carrière geschiedenis te beschrijven kan je de oudere werkervaringen samenvatten zonder in te gaan op specifieke data. Concentreer je op de afgelopen 10-15 jaar van je carrière om deze te benadrukken.
 5. Heb je de afgelopen jaren cursussen gevolgd die relevant zijn voor deze functie, zet deze dan zeker in je CV. Dit laat zien dat je je blijft ontwikkelen, leven lang leren.
 6. Geboortedatum en burgerlijke staat. Burgerlijke staat is niet nodig om te vermelden in je CV. Over het vermelden van je geboortedatum zijn de meningen verdeeld. Kies waarbij jij jezelf het prettigst voelt.
 7. Als je vrijwilligerswerk doet of hebt gedaan die vaardigheden of ervaring aantoont dat je nodig hebt in deze functie, vermeldt deze dan op je CV. Vrijwilligerswerk kan je betrokkenheid en passie voor je vakgebied benadrukken.
 8. Vertel hoe digitaal vaardig je bent. Beheers je programma’s, vooral relevant voor de functie, geef dit aan. Laat zien dat je ook hier met je tijd mee bent gegaan.
 9. Referenties zijn op aanvraag beschikbaar. Vermeldt dit op je CV. Dan kan jij als er een referentie wordt opgevraagd, degene even contacten zodat hij/zij weet dat er gebeld gaat worden.
 10. Houdt je CV beknopt en relevant. Je CV heeft maximaal 2 pagina’s. Focus op de informatie die van belang is voor de functie waarop je reageert.
 11. Bij elke nieuwe sollicitatie hoort een nieuw geschreven motivatie of sollicitatie brief en een CV aangepast aan de functie.

Het bijwerken van je CV is belangrijk bij het solliciteren naar een nieuwe baan. Door de nadruk te leggen op recente prestaties en (overdraagbare) vaardigheden, relevant vrijwilligerswerk toe te voegen en moderne ontwerp- en taalkeuzes te maken, kan je vooroordelen verminderen en je kansen vergroten om als waardevolle kandidaat te worden geschouwd, ongeacht je leeftijd. Een goed samengesteld CV zal werkgevers jouw veelzijdigheid, jouw ervaring en vaardigheden laten zien.

Laat een reactie achter