HOE ZOU HET ZIJN OM….

iets te vragen zonder dat het verkeerd wordt opgevat?

Zo’n leuke bijeenkomst gehad zaterdag. Een workshop geweldloos communiceren. In de coachingsopleiding kwam deze “techniek” al uitgebreid aan de orde, nu had ik een workshop van Justine Mol, de schrijfster van de boeken over geweldloos communiceren. Volgens deze theorie zijn er twee manieren om iets te vragen: de jackhals die zegt gewoon waar het op staat. Als jackhals zeg je bijvoorbeeld: “Je bent te laat”. Vraag je iets op deze manier dan kan het zijn dat je niet begrepen wordt of wat je zegt wordt verkeerd opgevat. Nu gebeurt mij dit natuurlijk ook. Vraag ik mij af waar die reactie vandaan komt, zo heb ik het niet bedoeld. Als je het op een andere manier vraagt, als een de giraffe, dan vraag je “Je bent later dan we hadden afgesproken”. Je vraagt het dan zonder oordeel, de ander krijgt de kans om uitleg te geven. Als je iets wil zeggen volgens de “techniek” van geweldloos communiceren, dan vraag je het volgens de volgende stappen, vanuit je hart:

1. Wat is de aanleiding, wat heb je waargenomen. Dit doe je zonder te oordelen.
2. Wat doet dit met jou? Wat zijn jouw gevoelens.
3. Wat wil je eigenlijk, wat is jouw behoefte.
4. Doe dan een verzoek aan de ander, op een positieve manier. In het verzoek begin je met de aanleiding, dan wat doet het met jou, wat wil je eigenlijk en wat is je verzoek. Op een positieve manier, zodat de ander ook nee kan zeggen.

Tijdens de workshop bleek dat jezelf ook zit met behoeftes die je vervult wilt zien, bijvoorbeeld in een situatie op je werk met een collega, of met je partner. Deze behoeftes moet je eerst boven tafel zien te krijgen, behoeftes als erkenning, goedkeuring, vertrouwen, waardering, respect bijvoorbeeld. Wat zijn jouw behoeftes, waarom reageer je zoals je reageert. Als je deze behoeftes kent en erkent komt er ruimte, ruimte om vanuit je hart op een ander te reageren. Als je niet erkent wat er met jou gebeurt, welke behoeftes onder je reactie of gedachtes liggen, kan je niet vanuit je hart (dus als een giraffe) reageren.

Ben benieuwd wat deze inzichten mij de komende periode gaan brengen!

Ilona Weggeman

Loopbaancoach