JE FUNCTIE AANPASSEN OP 3 MANIEREN!

Hoe zou het zijn als je meer plezier hebt in je eigen werk? Dat je weer energie krijgt van de functie dat je nu doet? Dat jij in je kracht staat!

Er zijn mogelijkheden die jij zelf kan doen om je huidige baan aan te passen. Aanpassen op zo’n manier dat jij weer energie krijgt van je werk en met plezier aan het werk gaat. Hoe fijn zou het zijn als je ’s ochtends opstaat en zin hebt in de dag die gaat komen. Dat jij in je kracht staat en dat van jouw talenten gebruik wordt gemaakt.

Hoe kan je dit doen? Welke mogelijkheden zijn er? Er zijn 3 manieren om je functie aan te passen, lees snel verder:

Ook bij deze mogelijkheden is het natuurlijk van belang dat je jezelf goed kent, weet welke taken jij leuk vindt en wat jij van nature goed kan.

  1. Aanpassen van je taken ofwel jobcrafting. In mijn vorige blog schreef ik al hierover en maakte voor je een 5 stappenplan. Wat je bij jobcrafting doet is de taken schrappen die je niet goed kan of die je niet leuk vindt. Je ruilt dan met je collega taken. Misschien vind jij rapportages maken afschuwelijk, maar je collega juist niet. En heeft je collega moeite met klanten bellen en heb jij daar geen moeite mee. Je creëert dan een functie met taken die jou in je kracht zetten en je gebruikt dan juist die talenten die je hebt en goed in bent. Je functie aanpassen kan ook door het oppakken van projecten of taken die je voorbij ziet komen en die zo je functie leuk maken.
  2. Vind je het fijn om met bepaalde collega’s samen te werken, of juist meer contacten buiten de deur te hebben. Kijk welke mogelijkheden er zijn binnen het bedrijf. Misschien is het mogelijk om meer met bepaalde afdelingen samen te werken. Er is vaak meer mogelijk dan dat jij denkt.
  3. Ook dit is een vorm van jobcrafting. Op een andere manier kijken naar je werk. Welke betekenis geef jij aan je werk, wanneer voel jij je prettig. Door op een andere manier naar je werk te kijken, kan je je oordeel over je functie misschien wel anders zijn. Wat zachter zijn voor jezelf. Vaak is je mening gebaseerd op een gebeurtenis van een tijdje geleden, maar is dat nog wel zo?

In mijn volgende blog vertel ik hoe je erachter komt wat jij belangrijk vindt in een functie.

Wil je ook een keertje met een coach over jouw werk en mogelijkheden praten? Neem dan contact met mij op.

Ilona Weggeman

Loopbaancoach