“JE MOET GEWOON IN JEZELF GELOVEN”

Soms lijkt het wel of het stemmetje op je schouder steeds harder praat, je kan er niet onderuit om het te horen. Je kan er niets van, wie ben jij nou, natuurlijk reageren ze niet op jouw berichtje en dat soort zinnetjes. Alleen maar om je zelfvertrouwen onderuit te halen. Ik had deze week hier weer fijn last van, zo van het ene op het andere moment. Eigenlijk had ik een goede week, leuke dingen gedaan en leuke mensen ontmoet.
Dus waar het dan het stemmetje vandaan komt? Geen idee, maar het stemmetje haalt wel mijn zelfvertrouwen onderuit en sneller dan dat ik hem opbouw. Terwijl ik steeds verder zakte hoorde ik Annette Gerittsen tijdens het commentaar bij het schaatsen zeggen: “je moet gewoon in jezelf geloven”.

Tuurlijk! Ik heb het zelf in de hand. Ik kan mijzelf in, maar ook zeker uit de put halen. Het is wel grappig dat als je dit denkt dat er ook gelijk berichten binnenkomen die daar mee te maken hebben. Zo zag ik het artikel van Anke Meerding, “gewoon gelukkig zijn”.

Gewoon gelukkig en tevreden zijn met jezelf is niet altijd zo gewoon. Hoe kan je je innerlijke kracht vergroten en versterken om gelukkig en tevreden te zijn? Japanners hebben zelfs lessen over levensgeluk, die levenslessen zijn:

1. Leef met een doel. Zelfs als je leven nu niet zo geweldig is, een doel zorgt voor een glimlach een reden om vooruit te kijken.
2. Breng je doel in actie. Je waardeert jezelf en voelt je goed als je werkt aan je doel.
3. Doe iets goeds voor een ander. Als je iets kleins doet voor een ander ontvang je een glimlach, waardering of een bedankje.
4. Vier kleine geluksmomenten. Wees blij met kleine en gewone dingen, je voelt dan meer geluk en tevredenheid. Wees blij met bijvoorbeeld de zonsopgang, de vogels die zingen, een lekker appeltje, een complimentje, met even niets.
5. Eet gezond. Gezond eten geeft ook geluk en tevredenheid. Eet bijvoorbeeld veel groenten.
6. Beweeg. Kom in beweging, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Beweeg minimaal 30 minuten per dag, ga lekker naar buiten.
7. Maak deel uit van een groep. Je hebt dan het gevoel dat je er niet alleen voor staat, dat je erbij hoort dat je geeft maar ook zeker ontvangt.

De levensles van deze week: Je maakt zelf het verschil! Dus met frisse moed en geloof in mijzelf ga ik de nieuwe week in! Nieuwe uitdagingen en nieuwe mensen ontmoeten.

Wil je een keer met mij sparren?

Ilona Weggeman

Loopbaancoach