LEEF IN HET HIER EN NU

Na een cursus kreeg ik de feedback dat ik teveel toekomstgericht bezig ben.

Ik vergeet te genieten van het hier en nu. Natuurlijk weet ik dit. Ik merkt dat ik veel doe op de automatische piloot, zonder erover na te denken waar ik mee bezig ben. Hoe vaak ik niet terug moet lopen om te checken of ik mijn auto wel op slot heb gedaan of heb ik nu wel of geen deodorant op gespoten. Af en toe word ik daar echt moe van. Als ik dan weet dat ik de deur op slot heb gedaan, moet je het mij niet vragen want dan slaat de twijfel weer toe en kan ik alsnog teruglopen om te checken.

De tip: leef volgens de regels van Mindfulness. De basis van Mindfulness is om te leven in het hier en nu. Niet je thee drinken en je gedachten alle kanten op laten gaan. Dit gebeurt mij steeds, weer de kop leeg of juist nog een volle mok hebben staan, zonder dat ik daar eigenlijk op heb gelet. Nee bewust bezig zijn met wat je nu doet. Dit is echt wel iets waar ik mijzelf steeds op moet wijzen. Tijdens een weekendje weg heb ik dit ook bewust geoefend. Tijdens het wandelen luisteren naar de omgevingsgeluiden, het kabbelende beekje, het ruizen van de blaadjes, het zingen van de vogels. Doordat ik zo met de omgeving bezig was zag ik ook een eekhoorn de boom inschieten. Ook moet ik van mijzelf blijven zitten totdat de thee op is. Niet, zoals ik normaal doe, ondertussen van alles en nog wat doen.

En je raadt het nooit, het werkt. Het gaat nog steeds niet automatisch, ik ben (zoals dit heet in de coachingswereld) bewust onbekwaam op weg naar bewust bekwaam. Ik merk nu wel dat als ik twijfel of ik iets nu wel of niet heb gedaan, dat ik weer met mijn gedachten ergens anders was.

Ilona Weggeman

Loopbaancoach