VANAF NU BEN IK EEN BEETJE LUI

Ik heb zo’n moeite met niets doen, ook eventjes levert mij al een schuldgevoel op. Even een boek pakken of een stuk wandelen, naar de sportschool gaan of even zwemmen, het lukt mij niet of als ik wel doe is er het stemmetje dat ik nog genoeg te doen heb. Ik moet nog …. en anders is het ook hoognodig dat …. Het kan van alles zijn. Vooral werk, als het maar even kan doe ik de hele dag niets anders. Ik heb nog boeken liggen die ik nodig nog moet lezen, artikelen die interessant zijn, telefoontjes, netwerken noem maar op. Is het schuldgevoel dat mij weerhoudt om van mijn leven te genieten? Maar het niet luisteren naar de signalen die mijn lichaam geeft, brengt andere problemen met zich mee. Bijvoorbeeld dat ik, die van de structuur is, dingen vergeet. Hoe kan dit, past totaal niet bij mij.

Waar komt het maar doorgaan vandaan? Ik lees in een artikel dat het een oorzaak heeft om maar door te gaan, het heeft zelfs een naam “Productivity guilt”. Werken is een deugd en luiheid is zondig. Het leven zit vol kansen, maar daar moet je wel wat voor doen. In het artikel staat wat ik natuurlijk wel weet en ook aan mijn klanten vertel: het is nodig om tussendoor op te laden, ruimte te hebben om nieuwe ideeën op te doen.

Maar kan ik hier iets aan doen? Ik denk het wel, ik heb gelijk actie ondernomen. Ik neem het signaal dit keer serieus. Ik neem mij voor om niet zoveel afspraken meer te plannen in de avonden. Tussen de afspraken door neem ik de tijd om ook een keer een boek te pakken, nieuwe ideeën uit te werken.  Natuurlijk is er van alles te doen, maar ik wil dit graag doen  zonder dat ik zelf zoveel druk op de ketel zet. Hoe lekker is het om als het zonnetje gaat schijnen even in de tuin te gaan zitten met een goed boek. Ik neem zijzelf voor dat ik dit niet alleen tijdelijk doe, maar ook in de toekomst hier betere afwegingen in ga maken en beter voor mijzelf ga zorgen.

Bij alles waar ik mee bezig ben stel ik mijzelf de vraag is productiviteit echt zo belangrijk? Moet iedere minuut van mijn leven volgepland worden en moet elke dag tot in de puntjes verlopen zoals ik had bedacht, productief en efficiënt? En daarmee geen ruimte overhouden voor verwondering en verrassing?

Kleine dingen kunnen een enorme impact hebben. Stel dat ik voortaan meer ga doen van wat mij blij maakt? In plaats van dingen doen die mij het gevoel geven dat ik bezig ben?

Wil jij ook nieuwe inzichten? Dat kan! Wist je dat je nu gratis 3 coachingsgesprekken kan voeren? Dit kan door een subsidie die er is voor 45+’ers. Meer informatie of een afspraak? Klik snel hier!

Ilona Weggeman

Loopbaancoach