WAARDERING EN COMPLIMENTEN ZIJN ZO BELANGRIJK!

Je weet zelf al hoe belangrijk het is om waardering te krijgen voor wat je doet. Waardering is ook waardoor ik mijn vrijwilligerswerk blijf doen en daar veel tijd in stop. Zonder waardering zou ik hier minder enthousiast over zijn. Ook in het werk is het belangrijk om waardering of een complimentje te krijgen, eigenlijk is dit zelfs belangrijker dan het salaris.

Een complimentje of waardering heeft zelfs allerlei gezondheidsvoordelen. Het versterkt je geluksgevoel en je zelfbeeld. Een complimentje zorgt voor de aanmaak van dopamine, het is een kadootje voor je psychische gezondheid. Het blijkt dat door het krijgen van waardering en complimenten je prestaties verbeteren en zorgt voor betere sociale relaties. Natuurlijk moet een compliment oprecht zijn en laten zien dat de ander met jou betrokken is. Waardering uitspreken of een compliment geven is een vorm van dankbaarheid. Een compliment is niet “wat heb je een leuke jas aan”, een compliment is meer.

Wanneer is een compliment oprecht?

  • het moet een specifiek compliment zijn, niet algemeen gesteld
  • het compliment moet speciaal voor die persoon zijn
  • zorg dat het compliment oprecht is
  • het compliment moet gaan over het gedrag van iemand
  • en aangeven wat het effect is van het gedrag.

Het blijkt dat er steeds minder complimenten gegeven worden en dat er minder waardering wordt uitgesproken is, dit terwijl we eigenlijk hard nodig hebben. We zijn vaker gestrest, er zijn steeds meer mensen met een burnout, en eigenlijk voelen we ons minder gewaardeerd door onze werkgever.  Een compliment kan net dat kleine verschil maken.

Ik merk regelmatig dat mensen in mijn praktijk aangeven dat zij nadenken over hun loopbaan met de reden dat zij waardering missen van hun leidinggevende en van de organisatie. Dit geeft het gevoel van is dit het? Ik doe zoveel voor de werkgever terwijl dit niet gezien wordt. Loop jij hier ook tegenaan? Neem dan eens contact met mij op.

Gun jezelf ook het naleven van je droom. Wist je dat je nu gratis 3 coachingsgesprekken kan voeren? Dit kan door een subsidie die er is voor 45+’ers. Meer informatie of een afspraak? Klik snel hier!

Ilona Weggeman

Loopbaancoach