WEES NIET ZO STRENG VOOR JEZELF

Hoe komt het toch dat we zo hard zijn voor onszelf? Waarom straffen wij onszelf voor van alles en nog wat.

We straffen ons voor ons uiterlijk, te zwaar, te licht, te lang, te klein. Voor ons gedrag, te aardig, te lief, te meegaand, te star. Voor onze loopbaan, is zomaar gegaan, ben erin gerold, kwam toevallig op mijn pad.

Ik voer regelmatig gesprekken met mijn coachees over dit onderwerp en natuurlijk als ik eerlijk ben ook met mijzelf. Ook ik ben ooit begonnen als secretaresse nadat ik gestopt was met opleiding voor onderwijzeres en eigenlijk niet zo goed wist wat ik moest gaan doen. Mijn zaterdagbaantje in de spoelkeuken van AC was nu iets waar ik mijn toekomst inzag. Naar kantoor en in de avonduren een opleiding volgen. Dit is het pad dat ik gevolgd heb, tot een aantal jaren geleden. De kinderen groter, tijd voor mijzelf. Heb een andere richting gekozen en ben daarmee uit mijn comfortzone gestapt. Toch trap ik nog wel in mijn valkuil, ben ik wel goed genoeg, kan ik het wel, weet ik genoeg? Maar ook zie ik er wel goed uit, wat trek ik aan en eigenlijk is de onderliggende vraag: wat zouden anderen van mij zeggen.

De afgelopen week kwam dit onderwerp in de gesprekken steeds weer naar voren. En als we dan doorpraten over de gemaakte stappen in de carrière, het levenspad dat onderweg meeliep. De keuzes zijn best goed geweest, ze hebben in ieder geval iets gebracht zoals meer wijsheid, ervaring en kennis. Soms is het zo goed, het past eigenlijk wel, als ik opnieuw zou beginnen loop ik hetzelfde pad, kies ik voor hetzelfde beroep. Soms is het tijd om te kijken of er nog iets is, een ander pad dat je kan nemen. Welke mogelijkheden en kansen zijn er. Het is aan jou of je ze wilt nemen of dat je kiest dat het goed zo is.

Maar wat je kiest, wie je bent, hoe je doet. Het is jouw leven, het zijn jouw keuzes. Dat is goed! Ga jezelf niet straffen voor de keuzes die je maakt of gemaakt hebt.

Liefs,

Ilona Weggeman

Loopbaancoach

45+ en interesse in gratis 4 uur coaching? Meer informatie https://jevolgendestap.nl/gratis-ontwikkeladvies-45-plus/

Heb je het gevoel dat je gevangen zit in een keuze die je lang geleden hebt gemaakt? Download dan het E-book met de 3 gouden tips https://jevolgendestap.nl/download-e-book/

Liever eerst kennismaken? Boek dan een gratis Skypesessie met mij. https://jevolgendestap.nl/maak-een-skype-afspraak.nl/