ZELF AAN DE SLAG MET JE LOOPBAAN

Wil je dat alles beter wordt zonder dat je zelf iets hoeft te veranderen? Dat zou heel mooi zijn als dat zou kunnen, maar helaas in de praktijk werkt dit niet zo. Ook in je loopbaan wordt het niet anders als je zelf geen actie onderneemt. Vaak komen loopbaanvragen in de vorm van een dilemma. Doe ik het ene of toch het andere. Blijf ik voor een baas werken of begin ik voor mijzelf. Blijf ik deze baan volhouden tot mijn pensioen of wil ik toch iets anders. Keuzes, waar begin je.

Je kan zelf best al iets ondernemen om meer duidelijkheid te krijgen. Probeer allereerst eens inzicht te krijgen in waar je nu staat. Wees eerlijk tegen jezelf. Heb je het naar je zin, is de baan nog wat je ervan verwachtte toen je eraan begon. Hoe heeft de organisatie zich ontwikkeld de afgelopen jaren, kan je hier nog achter staan. Hoe is de samenwerking in de organisatie en met je collega’s. Allemaal dingen die belangrijk zijn. Misschien kan je zelf het lijstje nog wel aanvullen.

Je kan ook de cirkel van werk invullen. Elke taartpunt gaat over een aspect van je werk. Kleur de taartpunten vanuit het centrum, volkomen ontevreden 0 (in het centrum) tot 10 volkomen tevreden (de buitenste rand). Kijk eens wat dit jou voor inzichten geeft. Waar zitten jouw knelpunten, is dit op te lossen in je huidige baan of bij je huidige werkgever. Of is het een idee om eens buiten de deur te kijken. Ik ben benieuwd wat jouw inzichten zijn. Mij helpt dit overzicht om uit te vinden waar mijn gevoel vandaan komt. Het gevoel is geen onvrede, maar meer een onderbuik gevoel. Er zit iets maar ik kan de vinger er niet op leggen.

Ilona Weggeman

Loopbaancoach