ZELF JE BAAN AANPASSEN IN 5 STAPPEN!

Hoe zou het zijn als je meer plezier hebt in je eigen baan? Dat je weer energie krijgt van het werk dat je nu doet? Dat jij in je kracht staat!

In mijn praktijk spreek ik mensen die het eigenlijk best moeilijk vinden om de stap te maken naar een andere werkgever. Dan komen zaken naar voren als  het opgeven van pensioen, je arbeidsvoorwaarden, de credits die je al hebt opgebouwd bij deze werkgever. Als je kiest om bij je huidige werkgever te blijven, hoe krijg je dan weer plezier in je functie?

Dit kan door “job crafting”. Bij job crafting verander je je taken. Je gaat taken doen waar jij energie van krijgt, waardoor jij gelukkiger en daarmee gezonder door kan werken. Job crafting houdt in dat je zo veel mogelijk die taken doet die het beste aansluiten bij jouw talenten en jouw kracht. En het is al bewezen dat dit werkt!

Hoe doe je dit dan? 5 stappen:

Natuurlijk moet je eerst goed zelf kennen, taken die je leuk vindt maar die je ook van nature al goed kan. Je kan starten met het volgende 5-stappen onderzoek:

  1. Maak een lijst, bijvoorbeeld in Excel, van de taken die jij doet. Bovenaan zet je de taak waaraan je de meeste tijd besteed, daaronder degene waaraan je daarna de meeste tijd aan besteed en zo verder.
  2. Per taak zet je in een kolom erachter of het een bestaande of nieuwe taak is, besteed je daar het laatste jaar meer, minder of dezelfde hoeveelheid tijd aan.
  3. Dan maak je erachter een kolom waarin je zet of je deze taak met plezier doet of je deze taak graag doet.
  4. Geef per taak aan of er van je talent gebruik wordt gemaakt. Of van welk talent van jou juist geen gebruik wordt gemaakt.
  5. Als je dit overzicht hebt gemaakt, ga je in overleg met je leidinggevende om te onderzoeken met welke aanpassingen jouw baan weer energie gevend kan worden.

In mijn volgende blog vertel ik meer over de mogelijkheden en hoe je op 3 verschillende manieren je functie kan aanpassen.

Wil je ook een keertje met een coach over jouw werk en mogelijkheden praten? Dit kan nu voor jou gratis door het subsidietraject Ontwikkeladvies voor 45+. Meer informatie of een afspraak? Klik snel hier!

Ilona Weggeman

Loopbaancoach